Katere gume za avto izbrati in nekaj zanimivih dejstev

Gume za avto so po vsem svetu eden izmed najbolj uporabljanih proizvodov. Katere gume za avto pa so najboljše? Tukaj je nekaj nadvse zanimivih dejstev.

Nazaj

Gume za avto in katere izbrati

Gume za avto so eden izmed najbolj uporabljenih proizvodov, ki služijo človeštvu.

Preberi več:

Gume za avto so eden izmed najbolj uporabljenih proizvodov, ki služijo človeštvu. Glede na to, da je po nekaterih ocenah leta 2022 na svetu kar 1,4 milijarde avtomobilov, je število pnevmatik, ki se aktivno uporabljajo vsaj štirikrat tolikšno, prav tako pa se morajo zaradi obrabe gume za avto vsakih nekaj let zamenjati. Gume se proizvajajo v izredno velikih količinah, pri čemer je vsako leto proizvedenih približno 2,5 milijarde pnevmatik, proizvodnja in prodaja pa še vedno rasteta.

Glede na to, da so osebna vozila tudi vedno bolj dostopna ljudem, in osebno vozilo ponekod že predstavlja nujnost, so s tem vedno bolj potrebne tudi gume za avto. In čeprav se je skoraj vsak lastnik vozila že kdaj srečal z nakupom, menjavo ali krpanjem pnevmatik, pa marsikdo ne ve tudi nekaterih najbolj splošnih dejstev.

 

Avtomobilske gume so bile najprej bele

Avtomobilske gume so bile v začetku zaradi naravne barve gume in dodatka cinkovega oksida bele barve, šele po 25 letih proizvodnje pa so začeli zmesi dodajati tudi saje. To je zmanjšalo odrgnine zaradi obrabe ceste za kar 100 krat, hkrati pa je povečalo vzdržljivost avtomobilske pnevmatike. Od takrat naprej je barva pnevmatik ostala nespremenjena, čez nekaj časa pa so namesto saj v zmes začeli dodajati siliko.

 

Avtomobilske gume so narejene iz več kot 200 različnih materialov

Zanimivo je, da gume za avto sestavlja več kot 200 različnih materialov, vključno s kobaltom, titanijem, naravno in sintetično gumo, najlonom, poliestrom in siliko. Zimskim pnevmatikam nekateri proizvajalci dodajo celo orehove lupine zaradi boljšega oprijema na zaledenelih cestah. Ker so orehove lupine eden izmed najtrših naravnih materialov, so optimalne za uporabo na zmrznjenem cestišču. Ker se tehnologija dandanes razvija vedno hitreje, se tudi pnevmatikam dodaja več materialov, ki optimizirajo njihovo funkcijo in povečujejo varnost ter udobje ob vožnji.

 

Pnevmatike je mogoče reciklirati

Ker zavržene pnevmatike dandanes predstavljajo ekstremno velik ekološki problem, je potrebno narediti vse, da se ti uporabljeni proizvodi ne znajdejo v naravi. Letno se zavrže kar 250 milijonov uporabljenih pnevmatik. Pnevmatike se lahko reciklirajo v celotne pnevmatike, lahko se jih procesira skozi stroje, ki jih razrežejo ali pa se popolnoma raztrgajo in uporabijo za proizvodnjo nekaterih drugi stvari, kot so dodatki za asfalt ali pa gorivo. Pnevmatike se lahko reciklirajo v vsega skupaj več kot 110 različnih produktov.

 

Največji proizvajalec pnevmatik je Lego

Znamka za igrače Lego je največji proizvajalec pnevmatik na svetu, saj letno proizvede več kot 300 milijonov teh izdelkov. To pa še ne pomeni, da gre za dejanske avtomobilske pnevmatike. Govorimo namreč o miniaturnih pnevmatikah, ki se uporabljajo pri igračah za otroke.

 

Pnevmatika prihodnosti

Proizvajalec pnevmatik Michelin je prvi, ki je začel razvijati brezzračno pnevmatiko, ki naj bi se začela uporabljati že v bližnji prihodnosti. Te pnevmatike ne bo potrebno napolniti z zrakom, kar pomeni, da jo bo tudi nemogoče predreti in se bodo tako vozniki izognili menjavanju pnevmatik zaradi poškodbe. Prav tako bo omenjena pnevmatika izdelana le iz organskih materialov, torej bo reciklabilna in ne bo več resno ogrožala okolja. Pnevmatika bo tudi vsebovala posebno tehnologijo, s pomočjo katere bo lahko računalnik vozniku poročal o stanju in diagnostiki vozila.


Katere gume za avto so najboljše?

Dejstvo je, da vse pnevmatike, ki se lahko prodajajo v Sloveniji morajo ustrezati določenim evropskim regulativam, ki zadevajo zahteve s področja varnosti, zanesljivosti in kvalitete. Katere gume za avto so zares najboljše je tako težko določiti, se pa med seboj razlikujejo glede na ustreznost za določene vremenske razmere in različne načine vožnje.

Naštejemo lahko nekaj znamk, ki so se uvrstile na seznam najboljših pnevmatik: 

  • vsesplošno najboljše pnevmatike: Michelin je dandanes eno izmed najprepoznavnejših znamk, katere gume za avto veljajo za zelo zanesljive. Garantirajo vsaj 80.000 prevoženih milj na pnevmatiko;
  • najboljša vzdržljivost: po najboljši vzdržljivosti pnevmatik slovi ameriško podjetje Goodyear, saj morajo vse pnevmatike prestati ekstremne teste. Glede na finsko podjetje, ki je specializirano za testiranje zimskih pnevmatik, so Goodyear pnevmatike v vseh kategorijah vzdržljivosti premagale ostale znamke. Med kategorijami pa so bili zaviranje, pospeševanje, led, sneg, dež in suha cestišča;
  • najboljša opora za prazne pnevmatike: Bridgestone je japonsko podjetje, ki tudi po vsem svetu slovi po zanesljivih pnevmatikah. Ta znamka zmaga v kategoriji zanesljivosti v primeru izpraznjene pnevmatike, saj te vsebujejo nekatere napredne tehnologije (run on flat), ki lahko v primeru izpraznjene gume med vožnjo še sto milj nudijo dovoljšnjo stopnjo opore avtomobila, da se lahko varno pripeljemo do mehanika;
  • najvišja zmogljivost: za najbolj zmogljive pnevmatike velja znamka Pirelli, katere gume za avto spadajo v rang luksuznih in višje zmogljivih gum. Te vsebujejo posebne vzorce v profilih, ki zagotavljajo izjemen oprijem cestišča tako v suhih kot v vlažnih pogojih. 

Novice

E-novice

Stopite v stik

Uradni podatki

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png