Traktorske gume

Traktorske gume se med seboj precej razlikujejo. Preberite, kakšne pnevmatike oz. gume za traktor so na voljo in kako izbrati prave gume za samokolnico.

tractortire_ASCENSO_TSB110.jpg
-22,00 %
Traktorske gume

Ascenso TSB110 6,00-16

6,00-16

SAP koda: 000000001105
Na zalogi4 kom
Redna cena
66,00 €
Cena za gotovino
51,48 €
Tyre picture
-22,00 %
Traktorske gume

Ascenso TSB111 6,00-16

6,00-16

SAP koda: 000000001107
Na zalogi4 kom
Redna cena
82,73 €
Cena za gotovino
64,53 €

Traktorske gume pomembno vplivajo na produktivnost in učinkovitost stroja

Traktorske gume je potrebno izbrati zelo pazljivo. Čeprav je na voljo manj vrst kot pri običajnih osebnih vozilih, pa se gume za traktor med seboj vseeno precej razlikujejo. Njihova zasnova, vzdržljivost in kakovost pomembno vplivajo na produktivnost, učinkovitost in nenazadnje tudi ekonomičnost kmetijskih dejavnosti. Ker je na posestvih traktor nepogrešljiv delovni stroj, ki je praktično vsak dan v uporabi, je nakup pravih gum pomembna odločitev vsakega kmeta. Obdelava zemlje, sejanje, prevoz, spravilo pridelkov in ostala dela bodo z ustrezno opremo varnejša in enostavnejša.

Gume za traktor delimo v 2 kategoriji

Traktorske pnevmatike so v zadnjih letih vedno bolj tehnološko razvite in dovršene, zato je odločitev, katere izbrati, še težja. Na voljo so tradicionalne – diagonalne pnevmatike in radialne, ki z leti vedno bolj prodirajo na kmetijski trg. Vas zanima, v čem se razlikujejo?

 

Diagonalne traktorske gume so močne in vzdržljive

Kot že omenjeno, je diagonalna različica bolj tradicionalna, saj je na trgu že vrsto let. Ker je sestavljena iz platen, ki so položena eden na drugega, pod kotom manjšim od 90 stopinj, je izjemno trdna in trajna. Krepke bočnice predstavljajo dodatno prednost, saj je zaradi njih stroj bistveno bolj stabilen. V kolikor se s traktorjem vozite po kamnih in zelo zahtevnem terenu, je ta vrsta pnevmatik prava izbira. Dejstvo, ki vas bo zagotovo razveselilo, je tudi to, da so na voljo po zelo ugodni ceni.

Vseeno pa naj vas cena ne zavede. Čeprav njihova sestava izboljšuje trdnost in s tem stabilnost in vzdržljivost, pa zmanjšuje kvaliteto vožnje. Udarci s cestišča se prenesejo skozi celotno vozilo, kar je lahko sila neudobno. Ta vrsta gum morda tudi ni najbolj primerna za tiste, ki obdelujete bolj občutljiva zemljišča, saj se zaradi upogibanja stranskih sten in tekalnega plašča zmanjšuje trenje, kar se izraža v poškodbah na obdelovalni površini.

 

Radialne gume za traktor se ponašajo z daljšo življenjsko dobo

Radialna tehnologija je bolj dovršena od diagonalne, saj so platna položena pod kotom 90 stopinj eden na drugega, poleg tega pa je guma dodatno ojačana s posebnim krožnim obročem. Če upoštevamo tudi dejstvo, da dvodelna konstrukcija omogoča boljše trenje, lahko rečemo, da ta vrsta zadovoljuje potrebe tudi najzahtevnejših uporabnikov. Če jo primerjamo z diagonalno različico, je bistveno boljša, saj prihaja do manjših poškodb obdelovalne površine, vožnja je udobnejša, življenjska doba daljša, poraba goriva pa manjša.

Kljub temu pa se je za racionalno odločitev potrebno zavedati tudi nekaj slabosti. Radialna tehnologija je sicer izjemno uporabna in ekonomična, a zahteva v primerjavi z diagonalno več vzdrževanja. Opozoriti vas moramo tudi, da je radialna bolj primerna za prevažanje lažjega tovora, pri katerem je pritisk manjši.

gume_za_traktor

Kako izbrati prave traktorske gume in gume za samokolnico?

Pred nakupom je potreben tehten razmislek, saj traktorske pnevmatike pomembno vplivajo na obratovalne stroške stroja. To pomeni, da jih moramo izbrati glede na razmere, pri katerih jih bomo uporabljali. Zelo pomembno je upoštevati tip terena in obremenitev, ki jo bodo pnevmatike morale prenesti. Pred nakupom se torej pozanimajte, kakšna vzdržljivost, oprijemljivost in vodljivost je značilna za izbran izdelek. Če jih boste uporabljali v vseh letnih časih, bodite pozorni predvsem na njihov profil in oprijem, saj boste le tako varni na blatu, pesku, snegu in suhi zemlji.

Tehten razmislek pa ni potreben le pri nakupu traktorskih gum, temveč tudi, ko kupujemo gume za samokolnico. Čeprav so to majhna in lahka vozila, pa so izjemno vsestranska. Ker jih uporabljamo za najrazličnejša opravila, je zagotavljanje vodljivosti in stabilnosti ključnega pomena. Svetujemo vam, da izberete čimbolj vzdržljivo oz. trpežno različico, saj so samokolnice izpostavljene najrazličnejšim terenom, vključno s kamenjem, peskom in neravnimi površinami. Posledično prihaja do pogostih udarcev in poškodb. 

E-novice

Stopite v stik

Uradni podatki

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png