Katere letne pnevmatike kupiti in koliko profila morajo imeti

Katere letne pnevmatike kupiti? Koliko profila morajo imeti letne pnevmatike? Dobre letne pnevmatike, ki so še uporabne, imajo profil minimalno 1,6 mm.

Nazaj

Preverite katere letne pnevmatike kupiti in kolikšen mora biti profil

Katere letne pnevmatike kupiti je vprašanje, ki si ga številni lastniki jeklenih konjičkov vedno znova zastavljajo.

Katere letne pnevmatike kupiti in koliko profila morajo

imeti?

Katere letne pnevmatike kupiti je vprašanje, ki si ga številni lastniki jeklenih konjičkov vedno znova zastavljajo. Letne pnevmatike so tiste, ki uporabniku nudijo boljše zmogljivosti na cesti v toplejših mesecih. Najbolje se  odrežejo pri temperaturah nad 7°C. Od zimskih se razlikujejo po strukturi, profilu in uporabljeni gumeni zmesi. Slednja je relativno trda, saj zajema manj naravnega kavčuka in se zmehča pri blagih temperaturah. 

To ji omogoča, da se brez težav prilagodi suhim in tudi mokrim cestam. Nevarnost akvaplaninga zmanjšujejo posebna rebra, ki zagotavljajo več oprijema. Precej preprost profil, sestavljen iz blokov, močno vpliva na zavorno pot ter zagotavlja odlično vodljivost, manjši kotalni upor pa varčnejšo porabo.

In katere so dobre letne pnevmatike? Odgovor na to vprašanje razlikuje od posameznika do posameznika, saj vsakdo prisega na določeno znamko. A test letnih pnevmatik 2022 nemškega inštituta ADAC dokazal, da so najboljše izmed 16 testiranih v dimenziji 185/65 R 15 Goodyear. Na drugem mestu jim sledijo Bridegstone, tretje mesto pa pripada Michelinu. 

Zmagovalke so prepričale z majhno obrabo, izboljšanim delovanjem na mokri cesti ter zmanjšano porabo goriva. Dimenzija 215/60 R 16 je zajemala dva testna primerka več, prvo mesto pa so zasedle Continental. Drugo mesto so zasedle Michelin, tretje pa Bridgestone.

 


Koliko profila morajo imeti letne pnevmatike in zakaj je ta

 

podatek tako pomemben?

Koliko profila morajo imeti letne pnevmatike, je določeno z zakonom. Minimalna z zakonom določena dovoljena globina pri letnih gumah je 1,6 mm pri zimskih pa 3 mm. Popolnoma nove imajo profil med 8 mm do 9 mm. Verjetno se sprašujete, zakaj je ta podatek tako pomemben in kaj vam pravzaprav pove?

Pravilna globina profila dobre letne pnevmatike zagotavlja optimalen oprijem na cestišču, vpliva na vodljivost vozila ter omogoča boljše odstranjevanje umazanije ali vode izpod koles. Zaradi tega je priporočljivo, da se letne gume zamenjajo, ko dosežejo globino 3 mm, zimske pa pri 4 mm.

Ali je globina zadostna, lahko hitro preverite s pomočjo žetona z oznako profila ali kovanca za 2 €, ki ga pokončno vstavite v kanal pnevmatike. V kolikor je viden srebrn okvir kovanca, je ta manjša od 4 mm. Profil najbolj zanesljivo preverite z indikatorji obrabe v kanalih. Ti so enakomerno razporejeni po celotnem obodu in so videti kot manjša vodoravna rebra. Profil gume, poravnan z rebri, nakazuje, da je dosežena najmanjša zakonsko še dovoljena globina.

Pravilno skladiščene gume imajo enako uporabno vrednost kot nove tudi do 5 let. Da bi se izognili različnim nesporazumom, sta teden in leto proizvodnje navedena kar na sami pnevmatiki, najdete pa ju pod oznako DOT (department of transportation). Mnoge zanima, katere letne pnevmatike kupiti, da so lahko shranjene povsod? Nobene. Nepravilno skladiščene gume po približno štirih letih zaradi staranja in razkrajanja materiala izgubijo sposobnost oprijemanja na cestišču.

 


Kdaj je čas, da začnete razmišljati, katere letne pnevmatike

 

kupiti?

Dobre letne pnevmatike vam bodo pravilno skladiščene in vzdrževane služile vsaj 4 do 5 let. Pri njihovi izbiri ni dobro varčevati, saj je od njih odvisna varna vožnja, zavorna pot ter stabilnost na cestišču. Če smo iskreni, je zakonodaja najpogostejši razlog za menjavo gum. Ta veleva, da morajo biti vsa motorna vozila od 15. novembra do 15. marca opremljena z obvezno zimsko opremo. 

A to ne bi smel biti edini razlog za menjavo. Vsak voznik bi moral vsaj enkrat mesečno preveriti profil in obrabo gum, še posebej, če preživi veliko časa na cesti ali se odpravlja na daljše potovanje. Pri tem je ravno tako pomembna optika oziroma pravilno nastavljeno podvozje, ki:

• preprečuje prezgodnjo ali neenakomerno obrabo,
• zagotavlja boljši nadzor nad vozilom in maksimalno stabilnost,
• varuje krmilni sistem in vzmetenje,
• pripomore k udobnejši vožnji,
• omogoča prihranek goriva.

Če ste preverili, koliko profila morajo imeti letne pnevmatike in dobili rezultat 3 mm je čas, da razmislite o nakupu novih. Najbolj prepoznaven znak, ki naznanja, da je čas za menjavo, je namreč vidna obraba. K tej poleg obrabljenega profila do indikatorja sodijo še razpoke, vidne izbokline, vdrtine, neenakomerna obrabljenost in druge nepravilnosti.

 


Kakšne lastnosti imajo dobre letne pnevmatike in kako jih

izbrati?

Koliko profila morajo imeti dobre letne pnevmatike? Kakšne naj bodo njihove dimenzije? Katere so najbolj kakovostne gume? To so le nekatera vprašanja, ki se porajajo ob menjavi gum, za odgovore pa si je treba vzeti čas. Poglavitno je, da gume ustrezajo kategoriji, navedeni v dokumentu o ustreznosti vozila. 

Ne glede na to ali kupujete letne ali zimske se morajo te skladati z nosilnostjo, ki so jo imele originalne gume. Gume na isti osi morajo pripadati istemu proizvajalcu, imeti enako tekalno površino in nosilnost. Če se sprašujete, katere letne pnevmatike kupiti začnite pri njihovih lastnostih. Te vam bodo podale vse informacije o tem, katera blagovna znamka bo najbolj ustrezala vašemu vozilu. 

Prepričajte se, da ste izbrali pravi vzorec tekalne plasti, indeks visoke obremenitve ter dobro energijsko oznako, ki poda informacije o izkoristku goriva. Kakovostne gume se ponašajo z nizko porabo goriva, dolgo življenjsko dobo ter dobrim oprijemom na suhem in mokrem cestišču. 
 

Novice

E-novice

Stopite v stik

Uradni podatki

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png