1. Dimenzija pnevmatik

Dimenzijo pnevmatike predstavlja premer in širina pnevmatike ter velikost platišča, na katerega je pnevmatiko mogoče vgraditi.

Primer: 235/40 R 18

235 - širina pnevmatike v mm40 - presečno razmerje pnevmatike (razmerje med višino in širino preseka pnevmatike)R - pnevmatika z radialno karkaso18 - premer platišča (v colah)

2. Največja dovoljena hitrost

Voznik sme voziti vozilo s tako hitrostjo, da ga lahko stalno obvladuje in ustavi pred oviro, ki jo lahko pričakuje na poti. Pri tem največja dovoljena hitrost vozila pomeni največjo deklarirano hitrost vozila. Če ima vozilo deklarirano hitrost 240km/h, mora biti tako vozilo opremljeno najmanj s pnevmatikami hitrostne kategorije V, ki dovoljuje hitrost do 240km/h. Hitrostna sposobnost vozila je označena s črkovnim simbolom hitrosti.

S - do 180 km/hT - do 190 km/hH - do 210 km/hV - o 240 km/hW - do 270 km/hY - do 300 km/h

3. Največja dovoljena masa vozila

Največja dovoljena masa vozila zahteva pnevmatike, ki imajo vsaj enako nosilnost. Nosilnost pnevmatik je napisana na boku pnevmatike v obliki indeksa nosilnosti in je zraven simbola hitrosti.

Primer: 91 V

91 - indeks nosilnosti (615 kg na pnevmatiko oz 1230 kg na os)V - simbol hitrosti (do 240 km/h)

4. Kdaj je bila pnvematika izdelana

Na vsaki pnevmatiki je napisan DOT, ki je sestavljen iz večih podatkov. Najpomebnejši pa je teden in leto v katerem je bila pnevmatika proizvdena. V primeru da je guma starejša od leta 2000 so v takem primeru 3 števlike, pri čemer pomeni zadnja leto izdelave (456 - leto 1996).

Primer: 2517

25 - 25. teden17 - leto 2017

Razlaga oznake EU za pnevmatike

Od novembra 2012 so vse nove pnevmatike opremljene z nalepko z oznako EU za pnevmatike. Če želite izvedeti več, pojdite na Razlaga oznake EU za pnevmatike.

Skladiščenje in vzdrževanje pnevmatik

Življenjsko dobo pnevmatike je nemogoče  napovedati, lahko pa jo podaljšate s pravilnim skladiščenjem in vzdrževanjem. Pnevmatike, ki so pravilno skladiščene do 5 let ustrezajo specifikaciji nove pnevmatike in njena uporabna vrednost je nezmanjšana.Na vsaki pnevmatiki je napisan DOT ( Department of transportation), ki ga sestavljajo štiri številke, ki predstavljajo teden in leto v katerem je pnevmatika proizvedena.

Nekaj nasvetov še o vzdrževanju:

  1. Tlak v pnevmatikah preverite vsaj enkrat na mesec ali pred potovanji, kjer boste dosegali visoke hitrosti.
  2. Vsaj enkrat mesečno preverite globino profila in obrabo vaših pnevmatik. Pnevmatike je potrebno menjati, ko je profil izrabljen do 1,6 mm.
  3. Pravilno nastavljeno podvozje -optika je pomembno, ker omogoča boljši nadzor vozila na cesti, ščiti vaše pnevmatike pred neenakomerno ali prehitro obrabo in omogoča prihranek goriva,ter pozitivno vpliva na prehitro iztrošenost podvozja in posledično celega vozila.
  4. Uravnoteženje preprečuje prezgodnjo obrabo, prav tako pa varuje vzmetenje, krmilni sistem in ležaje vozila, hkrati pa pripomore k udobni vožnji. Uravnoteženost pnevmatik je dobro pregledati ob vsaki menjavi.
  5. Če želite podaljšati  življenjsko dobo vaših pnevmatik, priporočamo, da pnevmatike menjate naprej -nazaj, kar se navadno opravi na vsakih TRI DO PET tisoč kilometrov,odvisno od vozila in napotkov proizvajalca vozila. Tako bomo dosegli enakomernejšo obrabo, daljšo življensko dobo pnevmatik in optimalni oprijem pnevmatike s cestiščem v vsakem trenutku.
  6. Ventili imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju nepredušnosti pnevmatik. Priporočljivo je, da  ob vsaki menjavi pnevmatik zamenjati tudi ventile.

Kdaj in zakaj menjati letne pnevmatike za zimske?

Uporaba zimske opreme v SLO je po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo pnevmatik z zimskimi, ko temperature padejo pod 7*C. Zimske pnevmatike zagotavljajo večjo varnost, če jih namestimo na vsa štiri kolesa, kar predpisuje tudi zakon.Tekalna plast letne pnevmatike pri temperaturah, nižjih od 7*C, otrdi. To povzroča slabši oprijem na cestišču, kar vpliva na daljšo zavorno pot vozila. Zimske pnevmatike so v primerjavi z letnimi mehkejše in zagotavljajo boljši oprijem pri nizkih temperaturah, imajo manjši kotalni upor, kar ugodno vpliva na porabo goriva

Kaj pomenijo oznake na zimskih pnevmatikah: M+S?

Zimske pnevmatike nosijo zakonsko določeno dodatno oznako M+S (pojavljata se tudi različici M&S in M.S., črki pa sta začetnici angleških besed za blato (mud) in sneg (snow). Simbol snežinke nosijo pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in tako dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah. Snežinko nosijo vse zimske pnevmatike, ki jih trži Sava Tires: Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava in Debica.

Izbokline na pnevmatikah

Večkrat preglejte, če plašči nimajo izboklin ali zarez, še posebej takrat, ko ste zapeljali preko ostrih robov (luknja, kamen, pločnik, robnik, bankina, udarna jama, hitrostna ovira,...). Poškodbe namreč lahko postanejo vidne tudi po večjem številu kilometrov.

Tlak v pnevmatikah

Pnevmatike morajo biti redno pregledana in vzdrževane. Če je tlak za 20% manjši od predpisanega se zmanjša število prevoženih kilometrov za 30%, poveča pa se tudi poraba goriva.

Tresenje pnevmatik  med vožnjo

Če med vožnjo občutite, da pnevmatike tresejo, nemudoma obiščite vulkanizerja, da ugotovi vzrok.

Staranje plaščev

Plašči se starajo zaradi fizikalnih in kemičnih procesov, kar vpliva na njihovo uporabnost. To velja tudi za nerabljene ali malo rabljene plašče. Zato priporočamo da:

  • po 6 letih uporabljate samo tiste plašče, ki so bili prej stalno v uporabi v normalnih pogojih;
  • plašče na karavan prikolicah zamenjajte po 6, najkasneje po 8 letih;
  • rezervno kolo starejše od 6 let uporabite samo v sili.

Polnjenje plaščev

Plašče polnite do tlaka, ki ga je predpisal proizvajalec vozila. Če teh podatkov ni, upoštevajte polnilne tlake proizvajalca pnevmatike. Tlak kontrolirajte vsakih 14 dni oziroma po potrebi. Posebno bodite pozorni na tlak v plaščih na notranjih pozicijah dvojnih koles. Prenizek tlak v plašču povzroča trajne poškodbe plašča. Z zelo zmanjšanim tlakom ali celo brez tlaka tudi v primeru defekta ne smete voziti, niti na krajših razdaljah.

Nakup dveh pnevmatik

Kadar kupite samo dve pnevmatiki jih nujno namestite na zadnjo os, ne glede na pogon vašega avtomobila.

Kako vemo, da pnevmatika več ni uporabna?

Po celotni širini dezena tekalne plasti preverimo globino kanalov. S tehničnega vidika se priporoča zamenjavo letnih pnevmatik, ko je globina kanalov manjša od 3 mm. Zakonsko predpisana minimalna globina kanalov je pri nas kakor tudi v večini evropskih držav 1,6 mm.

Skrb in varovanje okolja

V našem podjetju se zavedamo za varovanje okolja, zato skrbimo za racionalno rabo energentov in odgovorno ravnanje z odpadki. Vsi zaposleni se zavedajo pomena varovanja okolja in prispevajo k sožitju z naravo.

Prvi
Nova spletna trgovina Shop.lasic.si
Artikli spletne trgovine
Vse za vaša vozila na enem mestu.

E-novice

  • Michelin Quality Centre 2022

Stopite v stik

Vulkanizerstvo Lašič
Trnje 14
8250 Brežice
+386 7 49 66 990
+386 31 646 700
info@vulkanizerstvo-lasic.si
lasic.si

Uradni podatki

Lašič Aleš, s.p.
Trnje 14
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: SI99485079
IBAN: SI56 0237 3001 0272 909 (NLB d.d.)

Digitalni certifikat

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png