Letne gume Sava, Continental ali Fulda - katere izbrati?

Letne gume Sava se ponašajo z dolgoletno tradicijo, letne gume Continental predstavljajo standard evropske avtomobilske opreme, prav tako Fulda letne gume.

Nazaj

Letne gume Sava, Continental in Fulda

Letne gume Sava so pnevmatike slovenskega proizvajalca, čigar domača proizvodnja gum se lahko pohvali z več kot stoletno tradicijo

Letne gume Sava - slovenska kakovost za varnost na cesti

Letne gume Sava so pnevmatike slovenskega proizvajalca, čigar domača proizvodnja gum se lahko pohvali z več kot stoletno tradicijo. Gre za največjega in najuspešnejšega slovenskega proizvajalca pnevmatik, ki slovi po izjemno kakovostnih proizovodih, ustrezajočih vsem evropskim varnostnim standardom industrije. 

Letne gume Sava so zelo zanesljiva, hkrati pa tudi stroškovno ugodna izbira pnevmatik, prav tako pa široka ponudba proizvodov omogoča izbiro glede na individualne potrebe različnih voznikov. Seveda so poleg letnih gum Sava na voljo tudi tuje alternative, ki jih bomo podrobneje opisali v sledečih odstavkih, ob tem pa opomnili, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu letnih gum.

 

Letne gume Continental - priznan nemški proizvajalec pnevmatik

Letne gume Continental so pnevmatike enega izmed največjih proizvajalcev avtomobilske opreme na svetu. Leta uspešnega poslovanja, priznanj in nenehnih tehnoloških inovacij so privedla do statusa visoke kakovosti, ki ga uživajo letne gume Continental, saj je z njimi namreč opremljen kar vsak tretji evropski avtomobil. 

V primerjavi z zgoraj omenjenim proizvajalcem spada Continental med nekoliko bolj prestižne znamke, kar se odraža tudi na sami cenovni politiki izdelkov. Vendar pa se bolj kakovostne pnevmatike lahko pohvalijo tudi z daljšo življenjsko dobo, kar lahko na dolgi rok pomeni tudi večjo stroškovno učinkovitost.

 

Fulda letne gume - visoka nemška kakovost po bolj ugodni ceni

Fulda letne gume so prav tako nemškega porekla, danes pa spadajo pod lastništvo ameriškega velikana Goodyear, tako kot letne gume Sava. Začetki tega proizvajalca prav tako segajo več kot sto let v preteklost, zaradi česar je podjetje zelo kredibilno na področju izdelave pnevmatik. Podjetje Fulda letne gume pozicionira v bolj cenovno ugoden razred, ne da bi pri tem opustilo svojo zavezanost h kakovosti in varnosti uporabnika. Podjetje pred vsako inovacijo na področju pnevmatik opravi 50 različnih testov zmogljivosti, zato da vsak nov izdani model na trgu zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti na cesti.

 

Na kaj paziti pri nakupu letnih gum?

Prvi podatki, nujni pri nakupu pnevmatik so dimenzije, pri čemer so ključni širina, presek in premer. Le tako bo zagotovljeno, da sama pnevmatika ustreza velikosti platišča na avtomobilu. To je seveda najpomembnejša informacija, nato pa nastopijo tudi podatki, ki so vezani na nosilnost, razred porabe goriva, razred oprijema na cestišču, konstrukcijo in stopnjo hrupa pnevmatike v decibelih. Poraba goriva in oprijem na cestišču se stopnjujeta z razredi od A do E, pri čemer je razred A najmanj potraten ter nudi najboljši oprijem.

 

Kako pomemben je razred porabe goriva?

Dejstvo je, da uporaba pnevmatike vpliva na do 20% celotne porabe goriva avtomobila, kar privede do znatne razlike v smislu ekonomičnosti. Z nenehno rastjo cen goriva je poraba pomemben dejavnik, na podlagi katerega se vse več ljudi odloča glede izbora pnevmatik. 

Ob večji stroškovni učinkovitosti pri enaki prevoženi razdalji pa je razred porabe goriva ključen tudi glede stopnje izpustov toplogrednih plinov, kot je CO2. Ta podatek bo vedno večjega pomena v prihodnosti, saj se razvoj avtomobilske industrije, kot tudi zakonodajna regulativa glede motoriziranega prometa gibljeta v smeri čim manjših izpustov škodljivih plinov v okolje ob izgorevanju fosilnih goriv.


Kaj pomeni razred oprijema?

Ob dežju, staljenem snegu ali drugih tekočinah na cestišču pride do nevarnega pojava, ki se imenuje aquaplanning oziroma vodni klin, kar povzroči nenadno izgubo talnega oprijema avtomobilskih pnevmatik pri hitri vožnji. Ocena oprijema se nanaša na zavorno zmogljivost pnevmatike na mokrem cestišču. To pomeni, da se pnevmatike z višjo oceno ob enakih pogojih na mokrem vozišču ustavijo na manjši prevoženi razdalji. 

Ta podatek je ključnega pomena za varnost voznika na cesti, zato je brez dvoma vredno žrtvovati nekoliko več denarja za večjo stopnjo zanesljivosti na cesti. Seveda pa na oprijem na cestišču vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki, kot so teža vozila, hitrost vožnje, kvaliteta cestišča in količina uporabljenega sredstva proti zamrzovanju vozne površine.

 

Zakaj izbrati manj hrupne letne gume?

Čeprav je na prvi pogled hrup vozila dejavnik, ki je pomemben le za udobje voznika in zunanje okolice, pa je vredno opozoriti na nekatere druga aspekte v zvezi s hrupom vozila. Evropske regulative motoriziranega prometa, kot tudi slovenske, se razvijajo v smeri omejevanja hrupa avtomobilov v okolici. 

Ker je hrup ob prometu ena izmed večjih okoljskih težav, Evropska komisija vsakih nekaj let sprejme nove zakonske regulative, ki postavljajo omejitve glede na stopnjo hrupa, ki ga vozila povzročajo. Tako je na primer že od julija 2020 v veljavi zakon, ki določa, da lahko nova vozila za registracijo povzročajo hrup v višini od 70 do 74 dB, zaostrovanje v novi fazi pa je predvideno za julij 2024, ko bodo lahko vsi potniški avtomobili z razmerjem do 120 kW na tono mase oddajali največ 68 dB.

 

Letne gume so zelo pomembne za varnost, ekonomičnost in osebno udobje

Vsi zgoraj našteti proizvajalci pnevmatik zagotavljajo visoko kakovost izdelave. Letne gume Sava so na primer kakovostne domače pnevmatike, ki na slovenskem trgu delujejo že več kot sto let in so stroškovno manj obremenjujoče. Letne gume Continental slovijo po svoji množični uporabi, kvaliteti in so zato nekoliko cenovno manj ugodne. Fulda letne gume pa predstavljajo prvo izbiro za tiste voznike, ki iščejo kakovostne nemške pnevmatike po nekoliko nižji ceni. 
 

Novice

E-novice

Stopite v stik

Uradni podatki

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png