Kako zmanjšati porabo goriva?

Nazaj

1. Vedno vozite z ustreznim tlakom v pnevmatikah, vrednosti najdete v navodilih ali na nalepki na vozilu. Ustrezen tlak v pnevmatikah lahko prinese tudi do 20% prihranka pri gorivu.

2. Spremljajte promet pred seboj. Namesto sunkovitih zaviranj v zadnjem trenutku in ostra pospeševanja, ki mu sledijo, predvidevajte in popustite stopalko za plin dovolj zgodaj.

3. Prilagodite slog vožnje. Priti pet minut prej na cilj lahko pomeni tudi nesorazmerno višjo porabo, ta z vsakim dodatnim kilometrom na uro izdatno raste, sploh na avtocestah.

4. Ob servisiranju vozila vedno zamenjajte tudi zračni filter - čisti filter poskrbi za boljše ''dihanje'' motorja.

5. Ne pospešujte sunkovito - močnejši pritisk na stopalko pomeni višjo porabo, z bolj umirjenim pristopom pa lahko občutno podaljšate doseg vozila. Pospešujte odločno, a ne na meji zmogljivosti.

6. S seboj ne vozite krame, ki je ne potrebujete v vozilu - dodatna teža pomeni dodatno porabo.

7. Snemite strešni prtljažnik, ko ga ne potrebujete. Porabo lahko dvigne tudi za več kot 10 odstotkov.

8. Ne vozite z odprtimi okni. Odprta okna pomenijo dodaten zračni upor, kar pomeni, da za isto hitrost potrebujete več motorne moči. Na avtocesti lahko odprto okno pomeni tudi 10% višjo porabo goriva.

9. Denarnico lahko razbremenite tudi s spremembo življenjske filozofije. Načrtujte svoje vsakodnevne poti pametno - v trgovino na primer pojdite enkrat na teden, in ne vsak dan. Če je vaš cilj blizu, pojdite peš. Hvaležna vam bosta tako denarnica kot telo. In ne nazadnje, če se vas več vsak dan vozi na isti cilj, ali ni smiselno, da potujete skupaj?  

E-novice

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png