Kako zmanjšati porabo goriva?

12. 9. 2019

Porabo goriva lahko zmanjšamo na več različnih načinov. Nekaj najpomembnejših navajamo tukaj.

1. Vedno vozite z ustreznim tlakom v pnevmatikah, vrednosti najdete v navodilih ali na nalepki na vozilu. Ustrezen tlak v pnevmatikah lahko prinese tudi do 20% prihranka pri gorivu.

2. Spremljajte promet pred seboj. Namesto sunkovitih zaviranj v zadnjem trenutku in ostra pospeševanja, ki mu sledijo, predvidevajte in popustite stopalko za plin dovolj zgodaj.

3. Prilagodite slog vožnje. Priti pet minut prej na cilj lahko pomeni tudi nesorazmerno višjo porabo, ta z vsakim dodatnim kilometrom na uro izdatno raste, sploh na avtocestah.

4. Ob servisiranju vozila vedno zamenjajte tudi zračni filter - čisti filter poskrbi za boljše ''dihanje'' motorja.

5. Ne pospešujte sunkovito - močnejši pritisk na stopalko pomeni višjo porabo, z bolj umirjenim pristopom pa lahko občutno podaljšate doseg vozila. Pospešujte odločno, a ne na meji zmogljivosti.

6. S seboj ne vozite krame, ki je ne potrebujete v vozilu - dodatna teža pomeni dodatno porabo.

7. Snemite strešni prtljažnik, ko ga ne potrebujete. Porabo lahko dvigne tudi za več kot 10 odstotkov.

8. Ne vozite z odprtimi okni. Odprta okna pomenijo dodaten zračni upor, kar pomeni, da za isto hitrost potrebujete več motorne moči. Na avtocesti lahko odprto okno pomeni tudi 10% višjo porabo goriva.

9. Denarnico lahko razbremenite tudi s spremembo življenjske filozofije. Načrtujte svoje vsakodnevne poti pametno - v trgovino na primer pojdite enkrat na teden, in ne vsak dan. Če je vaš cilj blizu, pojdite peš. Hvaležna vam bosta tako denarnica kot telo. In ne nazadnje, če se vas več vsak dan vozi na isti cilj, ali ni smiselno, da potujete skupaj?  

Obrazec za povpraševanje ni na voljo v tem brskalniku

Obrazec za povpraševanje je zaradi varnosti na voljo le v sodobnejših brskalnikih, kot so Google Chrome, Mozilla Firefox...

V kolikor nam želite poslati povpraševanje, lahko uporabite sodobnejše brskalnike in poskusite znova, oziroma nas kontaktirate direktno preko kontaktnih podatkov v nogi oziroma preko strani Stopite v stik. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Stopite v stik

Vulkanizerstvo Lašič
Trnje 14
8250 Brežice
+386 7 49 66 990
+386 31 646 700
info@lasic.si
lasic.si

Uradni podatki

Lašič Aleš, s.p.
Trnje 14
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: SI99485079
IBAN: SI56 0237 3001 0272 909 (NLB d.d.)

Digitalni certifikat

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000