Zakonsko določen minimalni profil pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm, za zimske pa je minimalni zakonsko določen profil 3 mm. Če se odločite, da boste pozimi za svoje vozilo uporabili letne pnevmatike,  priporočamo, da imajo le te vsaj 3 mm profila in niso starejše od štirih let.

Zadostna globina profila bo omogočila boljše odstranjevanje vode in druge nesnage izpod koles ter boljši oprijem na cestišču. Ker se guma kot organska snov stara, po štirih letih ne glede na obrabljenost izgubi sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Pnevmatike so edini stik našega vozila z voziščem, zato poskrbimo, da bo oprijem vedno dober.

profil s kovancem.jpeg

Kako pravilno izmerim globino profila?

Za pravilno merjenje globine profila potrebujemo merilnik globine profila. V profilu pnevmatike poiščemo indikator, ki označuje globino 0. Merlinik naslonite na profil in potisnite merilno špico do indikatorja. Odstranite merilnik in na skali preverite koliko mm profila še imajo pnevmatike. 

Ali ste vedeli: Globino lahko preverite s kovancem za dva evra, katerega debelina srebrne obrobe je enaka minimalni še dovoljeni globini profila (tri milimetre) pnevmatik.

Rotacija.jpg

TRIK? Rotacija!

V izogib neenakomerni obrabi pnevmatik je priporočljivo menjati pozicijo pnevmatik.

Da boste s pnevmatikami prevozili kar največ kilometrov, je priporočljivo, da jih na vsakih osem do deset tisoč kilometrov obrnete oziroma jih rotirate. S tem bodo ohranile dober oprijem na cestišču, se enakomerno obrabljale z obeh strani (preprečite žagasti profil ter posledično glasnost) in tako imele daljšo življenjsko dobo. Pnevmatike lahko rotirate med sprednjimi in zadnjimi kolesi le v primeru, če so vse štiri enakih dimenzij.

Čeprav je rotacija pnevmatik nezahtevno opravilo, pa je vseeno priporočljivo, da ga zaupate strokovnjakom. Ponovno centriranje po rotaciji načeloma ni potrebno, vendar morda smiselno, če pnevmatike večkrat rotirate sami. Centriranje je nujno tudi takrat, ko med vožnjo začutite vibracije.

Želimo Vam srečno in varno vožnjo.

Kolektiv Vulkanizerstva Lašič

Prvi
Nova spletna trgovina Shop.lasic.si
Artikli spletne trgovine
Vse za vaša vozila na enem mestu.

E-novice

  • Michelin Quality Centre 2022

Stopite v stik

Vulkanizerstvo Lašič
Trnje 14
8250 Brežice
+386 7 49 66 990
+386 31 646 700
info@lasic.si
lasic.si

Uradni podatki

Lašič Aleš, s.p.
Trnje 14
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: SI99485079
IBAN: SI56 0237 3001 0272 909 (NLB d.d.)

Digitalni certifikat

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png