7 nasvetov za varno vožnjo jeseni

5. 10. 2022

Jesen prinaša veliko prijetnih stvari, kot so čudovite barve jesenskega listja, pečen kostanj in mlado vino. Za voznike pa prinaša jesen tudi edinstvene nevarnosti na cestah. Preberite, zakaj je jesenska vožnja nevarna in kaj lahko storite, da poskrbite za svojo varnost.
Jesenske vremenske razmere so precej nepredvidljive. Čudovito sončno popoldne lahko hitro preseneti hladen dež. S tem ko se dnevi krajšajo, se lahko zgodi, da se na delo ali domov vozite že v mraku.

Dež
Prvi dež po nekaj tednih je lahko posebno nevaren, saj se dežne kaplje mešajo s prahom in madeži motornega olja na cestišču. Cesta se spremeni v pravo drsalnico.

Listje
Barve jesenskega drevja so sicer čudovite, vendar padajoče listje cestišče naredi spolzko. Listje prekrije označbe na cestišču, robove pločnikov, luknje in druge nevarne predmete na vozišču. Ko zapade prvi dež, je listje na cestišču enako nevarno kot led.
Ko vozimo po cestišču, ki je prekrito z listjem, se velikokrat zgodi, da so kolesa med zaviranjem na dveh različnih podlagah. V takem primeru se lahko vozilo pri zaviranju celo zavrti.

Megla
Hladna jutra velikokrat spremlja megla, ki lahko izjemno zmanjša vidljivost in zaznavanje razdalje. Megla se pogosto pojavi na področju, ki ga obkrožajo hribi, vodne površine in drevesa. Megla tako tudi zmoči ceste, zato se poveča možnost spolzkega cestišča.
Pogosta napaka, ki jo vozniki naredijo v primeru megle, je prižiganje dolgih luči. To samo poslabša vodljivost, saj se dolgi žarki svetlobe odbijajo od megle in pri tem ustvarijo bleščanje in povzročijo dosti slabšo vidljivost.
Prižgite običajne vozne luči in meglenke, če pa je megla izredno gosta, prižgite še varnostne utripalke. To bo opozarjalo voznike za vami, da vozite z zmanjšano hitrostjo.

Megla lahko povzroči zadrževanje kondenza na steklih, zato uporabite tudi brisalce in gretje stekel.
Zmanjšajte hitrost in vozite le tako hitro, kolikor lahko vidite pred sabo. Ne menjajte pasov in ne prehitevajte. Ves čas držite primerno varnostno razdaljo, da boste lahko pravočasno odreagirali na vožnjo vozila pred sabo.
Če je megla res gosta, spustite okna in prisluhnite, ali pred vami slišite avto ali tovornjak. Če slišite, da se avto približuje za vami, prižgite varnostne utripalke.

Uporabite: luči, meglenke, varnostne utripalke, gretje stekel in brisalce.

Bleščanje sonca
Jesen je znana po bleščanju sonca na cestah. Bleščanje lahko vpliva na vaš vid še nekaj sekund po tem, ko vas zaslepi. Zaradi tega slabše vidite pešce, promet nasproti vas ali avto tik pred vami.
Bleščanje sonca povzroča težave tudi takrat, ko sonce zahaja za vami. V tem primeru se svetloba odbije od vašega vzvratnega ogledala ali od luči semaforja pred vami. To lahko povzroči zaslepitev za delček sekunde, medtem ko se vaše oči privajajo. Zaradi tega težko vidite, katera luč na semaforju je obarvana in ne boste vedeli, ali ustavljati ali nadaljevati z vožnjo.

Divjad
Jeseni postane divjad bolj aktivna, saj je to čas za parjenje in selitve. Če se vozite po območju, kjer je divjadi veliko, bodite pozorni na divjad, ki teče preko ceste, posebno ponoči.

7 nasvetov za varno vožnjo jeseni

1. Pazite na hitrost. Vozite počasneje, ko se srečate z jesenskimi nevarnostmi.
2. Držite primerno varnostno razdaljo. Pustite malo več prostora za avtom pred vami, posebno ob deževnih ali meglenih dneh, ob zori ali mraku in na področjih z več mokrega listja na cestišču. To vam bo dalo več časa za odziv.
3. Pri vožnji v megli ali dežju uporabljajte kratke luči. Dolge luči bodo povzročile dodatno bleščanje.
4. Obrišite zmrzal iz avtomobilskih oken. Zmrzal na oknih zmanjša vidljivost in vaš reakcijski čas.
5. Semaforjem se približajte previdno. Zaradi sončnega bleščanja lahko slabše vidite spremembe luči na semaforju. Dobro očistite vetrobransko steklo, tako zunanjost kot tudi notranjost, saj prašni delci na steklu pri močni sončni svetlobi zmanjšajo vidljivost.
6. Bodite pozorni na divjad na cesti, posebno zgodaj zjutraj in v mraku.
7. Preverite tlak v pnevmatikah. Zaradi velikih temperaturnih sprememb v jesenskih dnevih se vaše pnevmatike pogosto kričijo in raztezajo. To lahko vodi v zmanjšanje tlaka v pnevmatikah.

Želimo Vam lepo jesen in varno vožnjo!

Vulkanizerstvo Lašič Brežice
Nova vizija vožnje.

Prvi
Nova spletna trgovina Shop.lasic.si
Artikli spletne trgovine
Vse za vaša vozila na enem mestu.

E-novice

  • Michelin Quality Centre 2022

Stopite v stik

Vulkanizerstvo Lašič
Trnje 14
8250 Brežice
+386 7 49 66 990
+386 31 646 700
info@vulkanizerstvo-lasic.si
lasic.si

Uradni podatki

Lašič Aleš, s.p.
Trnje 14
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: SI99485079
IBAN: SI56 0237 3001 0272 909 (NLB d.d.)

Digitalni certifikat

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png