Moto gume - odlična izbira gum za vse vrste motorjev

Moto gume skrbijo za varnost in udobje med vožnjo. Vas zanima, katere gume za motorna kolesa oz. motorje so na voljo in kdaj je pravi čas za menjavo gum?

Nazaj

Moto pnevmatika Mitas TERRAFORCE-R

Moto gume skrbijo za vašo varnost med vožnjo

Moto gume se med seboj zelo razlikujejo, zato je zelo pomembno, da se pred nakupom pozanimamo, katere so primerne za naše vozilo. Gume za motorna kolesa morajo ustrezati vrsti motorja in letnemu času, saj bo le tako poskrbljeno za vašo varnost. Ste vedeli, da je med vožnjo površina gume za motorje, ki se dotika asfalta, primerljiva z velikostjo kreditne kartice? Ker mora ta majhna površina prenašati vse sile, ki delujejo na vaše vozilo med pospeševanjem, zaviranjem in zavijanjem, je izrednega pomena, da je pnevmatika zares kakovostna. V kolikor le-ta ne zagotavlja potrebnega trenja, lahko le v nekaj sekundah pride do nesreče, ki si je ne želi nihče. V nadaljevanju smo zato zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri pravih pnevmatik. V naši ponudbi najdete moto gume Mitas, Dunlop in Michelin.

Gume za motorna kolesa delimo v 4 kategorije

Čeprav lahko gume za motorje v splošnem delimo na standardne, performance in terenske moto gume, pa jih je vseeno lažje izbrati glede na vrsto motorja in predvsem na stil in teren vožnje. V zadnjih desetletjih je tehnologija izjemno napredovala. Trenutno lahko izbiramo med najrazličnejšimi proizvajalci, vrstami in dimenzijami pnevmatik, kar je sicer zelo pozitivno, a je zato težje sprejeti končno odločitev. Prvi korak je, da ugotovite točno dimenzijo pnevmatik, ki jih zahteva vaš motor, šele nato pa lahko začnete brskati med različnimi pnevmatikami.

 

Moto gume za cestno vožnjo nudijo dober oprijem pri različnih temperaturah

Se najpogosteje vozite po asfaltiranem cestišču in le občasno na dirkališču? Potem vam svetujemo, da izberete cestne pnevmatike, ki se hitro ogrejejo na ustrezno delovno temperaturo. Tako boste na cesti varni tako v dobrem, kot tudi v slabem vremenu. Sicer je res, da bo oprijem na mokrem cestišču slabši, a bo trenja še vedno dovolj, da boste lahko brez težav prišli do doma. Takšne gume za motorje so ponavadi izdelane iz odpornega kavčuka, njihova površina pa je sestavljena iz majhnih žlebov, ki izboljšajo obvladljivost med vožnjo.

 

Nekatere gume za motorna kolesa so primerne le za na dirkališče

Obožujete adrenalin in hitrost? Če se večkrat odpravite na dirkališče, vam svetujemo, da izberete za to prilagojene pnevmatike. Slednje nimajo nikakršnih utorov na profilu ali pa so ti minimalni, zato so primerne le za vožnjo v suhih razmerah. Takšne pnevmatike nikakor niso primerne za cestno vožnjo, saj je tveganje zdrsa enostavno preveliko. 

 

Gume za motorje namenjene potovanju so zanesljive v vseh vremenskih pogojih

Potovalni motorji so izjemno težki, kar posledično pomeni, da morajo pnevmatike prenesti zelo velike obremenitve. Tovrstne moto gume so narejene iz trde zmesi z velikim deležem silike, zaradi česar se odlično oprimejo asfalta v vseh vremenskih razmerah. Ker so prilagojene veliki teži samega vozila ter dodatne prtljage in potnikov, sta zanje značilni zelo majhna obraba in nizko pregrevanje. V splošnem so to zelo kakovostne pnevmatike, na katere se lahko zanesete ne glede na temperaturo in teren.

 

Enduro moto gume so namenjene za vožnjo izven cest

Enduro je zelo priljubljen motociklistični šport, pri katerem se tekmovalci najpogosteje podajo na teren izven cestnega omrežja. To sicer ne pomeni, da se s tovrstnimi pnevmatike ne smete popeljati po asfaltu, saj so prilagojene za vožnjo po najrazličnejših podlagah. Svetujemo vam, da se pred nakupom pogovorite z vulkanizerjem ali serviserjem, katere gume za motor izbrati, saj je na voljo več različnih vrst. Nekatere imajo profil, ki je prilagojen predvsem vožnji po pesku, nekatere so nekakšen kompromis za vožnjo po cesti in zahtevnejšem terenu, nekatere pa so namenjene le vožnji po trdi podlagi. Največ voznikov se odloči za srednjo verzijo, torej za pnevmatike, ki imajo razmerje med cestnimi in terenskimi zmogljivostmi prilagojeno cestni rabi. 

Moto pnevmatika Dunlop SX GP RACER D212

Kako vzdrževati moto gume?

Čeprav gume za motorna kolesa ne potrebujejo nekega posebnega vzdrževanja, pa moramo biti vseeno stalno pozorni na njihov tlak. Na robu vsake pnevmatike je namreč napisan maksimalen tlak pod maksimalno obremenitvijo, ki ga je potrebno nujno upoštevati. Predvsem ob začetku sezone, po tem ko je motor nekaj mesecev počival v garaži, je izrednega pomena, da pnevmatike ustrezno napolnite. Preverjanje tlaka je sicer priporočljivo vsaj enkrat mesečno, saj vam lahko prenizek ali previsok pritisk povzroči številne nevšečnosti. Če se boste vozili s preveč napolnjenimi pnevmatikami, bo vožnja precej bolj neudobna, če se boste na cesto podali s premalo napolnjenimi pnevamtikami, pa bo poraba goriva precej večja. Nepravilno napolnjene moto pnevmatike bodo posledično tudi nepravilno obrabljene.

 

Kdaj je čas za menjavo gum?

Niste prepričani, kdaj je potrebna menjava pnevmatik? Zakonsko gledano je mejna vrednost profila med 1 in 1,6 mm, obraba pa se ocenjuje po zadnji pnevmatiki, ki se hitreje obrabi. Načeloma lahko rečemo, da je menjava gume potrebna na vsaki dve polni sezoni, saj se pnevmatike starajo tudi pozimi. Pnevmatika postaja vedno manj prožna, kar negativno vpliva na obvladljivost motorja. Za popolno varnost vam svetujemo tudi, da preverite eliptičnost gume za motorna kolesa. To je najlažje opaziti tako, da jo pogledate od zgoraj navzdol. Če je sredinski pas sploščen, je potrebno premisliti o menjavi.

E-novice

Stopite v stik

Uradni podatki

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png