Menjava gum iz letnih v zimske in obratno ali pa se odločite za celoletne pnevmatike

Menjava gum je pojem, ki ga poznajo vsi vozniki, saj je zakonsko predpisano, da moramo imeti od 15. novembra zimske gume na vseh vozilih ali pa izberite celoletne.

Nazaj

Menjava gum

Menjava gum je pojem, ki ga poznajo vsi vozniki, saj je zakonsko predpisano, da moramo imeti od 15. novembra zimske gume na vseh vozilih, lahko pa se odločite za nakup celoletnih pnevmatik.

nov.15.jpg

Menjava gum je obvezna do 15. novembra

Menjava gum je pojem, ki ga poznamo vsi, ki imamo v lasti avtomobil, saj mora imeti vsako vozilo od 15. novembra naprej zimske pnevmatike, izjema so le vozila, ki imajo skozi celo leto celoletne pnevmatike, ki so nekakšen križanec med letnimi in zimskimi gumami, a so primerne zgolj za določen procent voznikov. 

Menjava po navadi poteka v vulkanizerskih servisih. Včasih je mogoče bolje, da to opravimo že pred zakonsko določenim rokom in ne čakamo na zadnji vlak, saj nas lahko preseneti vreme, kajti sneg je možen pojav tudi izven uradne zime. V kolikor to storimo že prej pa se tako izognemo gneči in nervozi, ki je pogosta bližje datumu obvezne menjave pnevmatik, ki si jo sicer želimo kar čim hitreje opraviti, da se lahko znebimo te skrbi.

Menjava pnevmatik je po navadi hiter in enostaven proces, ki ga opravijo za to usposobljeni strokovnjaki v vulkanizerskih centrih, obenem pa so oni ali pa tisti, ki opravljajo servis, prave osebe, ki vam bodo povedale, kdaj je določena guma že toliko obrabljena, da je potrebno kupiti novo. Slednje je izjemno pomemben del vsakega vozila, saj skrbijo za oprijem vozila s cestiščem. Ker guma ‘’čuva'' glavo je pomembno, da izberete kakovostne zimske pnevmatike ali letne gume, ki bodo poskrbele za varno, učinkovito in brezskrbno vožnjo vas in vaše družine.

sneg_poledica.jpg

Menjava gume za boljši oprijem na cestišču ob snegu in poledici

Menjava gum je zakonsko določena, v kolikor uporabljate tako letne kot zimske gume, saj so letne popolnoma neprimerne za vožnjo v ekstremnih vremenskih pogojih, kot je mraz, novozapadel sneg ali poledica na cesti. 

Razlika med letnimi in zimskimi pnevmatikami je predvsem v profilu, letne imajo za razliko od zimskih manj lamelast profil, kar pomeni, da je oprijem s cestiščem slabši ob novozapadlem snegu in poledici. Vozila s takšnim profilom ne smejo na cesto ob morebitnih spremembah vremena, tudi če je to pred zakonsko določenim datumom. 

Na drugi strani imamo zimske gume, ki imajo profil z dodatnimi manjšimi lamelami, kar omogoča vozilu boljši oprijem na cesti, lažje odvajanje vode in so primerne tudi za vožnjo v novozapadlem snegu. 

Menjava gum je tako nujna za vse tiste, ki uporabljate tako letne kot tudi zimske gume, obenem pa jih boste lahko imeli dalj časa, saj ob predpostavki, da se pnevmatike menjajo redno in pravilno glede na tip pnevmatike, manj obrabijo.

Druga varianta so celoletne pnevmatike, ki kot že ime sporoča, omogočajo varno vožnjo v vseh letnih časih. Lastniki takšnih vozil so običajno ljudje, ki imajo vozilo s celoletnim pnevmatikami, kot drugo vozilo, morda jim ni potrebno iti nujno v službo ob novozapadlem snegu in običajno delajo manj kilometrov od ostalih. Ker so pnevmatike namenjene vožnji skozi celo leto ni potrebna menjava.

Menjava gum – hitro in enostavno v vulkanizerskih delavnicah

Menjava gum ni zahteven proces, a je boljše če ga opravljajo strokovnjaki, ki se na to spoznajo ter opravijo hitro in enostavno, obenem pa boste lahko popolnoma mirni in se boste lahko osredotočili zgolj na vožnjo. 

Vožnja s kakovostnimi gumami, primernimi za posamezen letni čas je čisto drugačna, kot pa neprestano zavedanje, da nimate idealnih gum, zato je pomembno, da tudi ob nakupu pnevmatik ne varčujete pri denarju, saj gre za najpomembnejši in edini del vozila, ki je direktno v stiku s cesto in zagotavlja dober oprijem. Odločitev za menjavo iz letnih v zimske ali pa uporabo celoletnih je vaša, seveda pa morate dobro premisliti, saj je vsaka guma primerna za posamezen tip voznika in dobro se je vprašati, koliko kilometrov boste z vozilom naredili, koliko časa jih želite imeti in predvsem kako nujno morate voziti ob ekstremnih vremenskih pogojih. Nekdo ki se vozi manj, se bo tako lažje odločil za celoletne pnevmatike, spet drugi, ki vozilo veliko uporablja, je na poti v vseh vremenskih razmerah, pa se bo odločil za letne in zimske pnevmatike ter menjavo gum. 

prodaja.jpg

Zimske pnevmatike imajo lamelast in prožen profil

Zimske pnevmatike so najboljša možna rešitev za hladnejši del leta, ko so možni vremenski ekstremi, poledica ali pa sneg. Imajo lamelast in prožen profil, ki zagotavlja odličen oprijem s cestiščem. Primerne za vse tiste, ki se vozite v službo iz oddaljenih krajev, ki ste veliko v vozilu in morate na pot ne glede na vreme. 

V našem podjetju imamo na voljo kakovostne zimske pnevmatike, omogočamo pa tudi menjavo iz letnih v zimske. Slednja je hitra in enostavna. Gume, ki jih nudimo v naši prodajalni pa so kakovostne in omogočajo kvalitetno vožnjo, ne glede na pogoje. 

V Sloveniji je zakonsko določena obvezna menjava pnevmatik. Mnenja se razlikujejo, a vsekakor je najboljša izbira, da imate pozimi zimske, poleti pa letne gume, saj boste le tako na cesti lahko brezskrbni. V kolikor se odločite za celoletne pnevmatike morate imeti v mislih, da niso najboljše gume v smislu oprijema in bo ob novozapadlem snegu morda boljše, da vozila pustite doma in se na pot odpravite z drugim vozilom ali javnim prevozom.

Kontaktirajte naš prodajni oddelek in z veseljem vam bomo pomagali pri nakupu.

Telefon: 07 49 66 990 ali 031 646 700
Mail: info@vulkanizerstvo-lasic.si

Kolektiv Vulkanizerstva Lašič

Novice

E-novice

Stopite v stik

Uradni podatki

Vulkanizerstvo Lašič

Srebrni

Cert ID: 0024/00024

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Lašič Aleš, s.p.
Matična številka: 5513982000
ribbon @2x.png